fbpx
DUYURU Size özel diş sağlığı çözümleri sunuyoruz !

Endodonti Nedir?

Endodonti Nedir?

Endodonti nedir? Latince endo ve donti yani iç ve diş kelimelerinin birleşmesi ile üretilmiştir. Halk arasında kanal tedavisi olarak bilinir. Hastanın dişinde meydana gelen çürümelerden dolayı diş içerisindeki sinirlerin temizlenmesi tedavi yöntemidir.

 

Endodonti anabilim dalı, dişin iç kısmında bulunan canlı dokular ve dişi çevreleyen doku hastalıklarının tedavisi ile ilgilenir. Kanal tedavisi olarak anılan bu işlemleri yapan diş hekimlerine de endodontist denilmektedir.

 

Endodonti Tedavisi Ne İşe Yarar?

Endodostistler tedavi uygulamalarında, hastanın doğal dişlerini korumaya çalışır. Endodonti tedavisi, doğal dişte meydana gelen hastalık ve belirtilerini ortadan kaldırmayı ve doğal dişi koruyarak ağızda kalmasını sağlar.

 

Endodonti, doğal dişlerde meydana gelen çürük, enfeksiyon, kırık gibi nedenlerle meydana gelen diş hasarlarının tedavi edilmesi işine yarar. Dişe uygulanan kanal tedavisi yöntemi ile dişin canlılığını korur ve ağızda kalmasını sağlar.

Endodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Endodonti tedavisi, bu alanda eğitim almış uzman diş hekimleri tarafından yapılır. Hastanın doğal dişinde meydana gelen sorunların türüne göre tedavi uygulanır. Dişin özünde bulunan sinir ve damarlar, özel araçlarla bulunduğu yerden çıkartılır.

 

Burada oluşan boşluk iyice dezenfekte edilir ve boşluklara özel dolgu malzemesi doldurulur. Tedaviye başlamadan önce hastanın dişinin radyolojik görüntülemesi yapılır ve sorunlar, uygulanacak yöntemler belirlenir. Lokal anestezi yöntemi ile hastanın ağrı duymadan diş tedavisinin yapılması sağlanır.

 

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Tıp biliminde endodonti, halk arasında kanal tedavisi, enfekte olan ya da çürüyen dişin kurtarılması ve onarılması için yapılan tedavi yöntemidir. Çürüme ya da farklı hasarlar nedeniyle diş içerisindeki sinirler zarar gördüğünde ağrı yapacaktır. Kanal tedavisi, dişin içerisinde bulunan sinirlerin alınmasını ve özel dolgu malzemesi ile doldurularak hem ağrının giderilmesini hem de dişin canlı kalmasını sağlayacaktır.

 

Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Hastanın doğal diş yapısını korumak için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabiliyor.

Kanal tedavisi, genelde şu durumlarda uygulanır:

  • Diş çürüğüne yapılan dolgu işlemi tedavi için yetersiz kalmışsa,
  • Dişte iltihaplanma varsa,
  • Diş çürüğü ilerlemişse,
  • Diş acısı ve ağrısı sürekli oluyorsa,

Bu durumlarda kanal tedavi yöntemleri uygulanarak hem ağrılar giderilir hem de diş onarılmaya çalışılır. Dişlerde meydana gelen çürümeler, ileri seviyelere geldiğinde sinirlerin iltihaplanmasına sebep verir ve kanal tedavisinin uygulanmasını gerektirir.

 

Tedavi Öncesi Süreç Nasıldır?

Endodonti tedavilerinde önce hastanın genel sağlık problemleri olup olmadığı tespit edilir. Kanal tedavisi uygulanacak olan hastalarda şeker hastalığı, kalp rahatsızlıkları, immunosüpresif ilaç kullanma durumu varsa, tedavi öncesinde antibiyotik tedavisi uygulanır. Diğer durumlarda antibiyotik kullanmaya gerek yoktur. Tedavi öncesinde, sert kabuklu yiyecekler, kuru meyve ve sakız türü yiyeceklerle, çok sıcak ve çok sıcak içecek türlerinin tüketilmemesi gerekiyor.

 

Tedavi Aşamaları Nelerdir?

Endodonti tedavi aşamaları tanı ve uygulama olarak iki aşama olarak gösterilir.

Kanal tedavisinin yapılabilmesi için uygulanan aşamalar şunlardır:

  • Diş radyolojisinin çekilmesi,
  • Lokal anestezi,
  • Dişteki çürük veya enfekte dokuların temizlenmesi,
  • Kök kazan uzunluğunun tespiti ve temizlenmesi,
  • Enfekte olan mikroorganizmaların temizlenmesi,
  • Kanal boşluklarının özel malzeme ile doldurulması,
  • Dişin üst bölümünün restore edilmesi,

Diş hasarlarının boyutlarına göre tedavi sırasında bazı işlemlerde değişiklikler yapılabiliyor.

 

Kanal Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kanal tedavisinden sonra dişlerin iyileşme sürecini hızlandırabilmek için bazı hususlara dikkat edilmelidir. Diş tedavisi bitene ve iyileşme tamamlanana kadar sert kabuklu yiyecekler ısırılmamalıdır.

 

Günlük diş bakım ve temizliği düzenli yapılmalıdır. Diş bakımında doğru yöntemler ve yumuşak fırçalar kullanılmalıdır. Tedavi sonrasında yapışkan özelliği olan sakız ve şekerli yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Tedavi durumuna göre hekim tarafından verilen ağrı kesiciler düzenli kullanılmalıdır.

 

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavi işlemleri ortalama 30 – 90 dakika arasında sürebiliyor. Ancak tedavi edilecek olan dişin kök kısmında ve kanallarında meydana gelen enfeksiyon durumlarına göre tedavi süresi değişebiliyor. Dişin enfeksiyon durumuna göre kanal tedavileri bir hafta sürebiliyor.

 

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur Mu?

Kanal tedavisi sırasında, dişte ağrıya neden olan enfeksiyonlar ve sinir yapısı, diş kanalları içerisinden temizlendiği için tedavi sonrasında herhangi bir ağrı olmaz. Tedavi edilen bölgelerdeki dokularda oluşan hassasiyetten dolayı hafif ağrı hissedilebilir, hekimin önereceği ağrı kesiciler kullanılabilir.

 

Kanal Tedavisinin Alternatifleri Nelerdir?

Kanal tedavisinde amaç hastanın doğal dişini korumaktır. Kanal tedavisi alternatifleri, implant, köprü gibi işlemlerdir. Çürüyen ve çıkartılması gereken dişin oluşturacağı boşluklara diğer dişlerin kaymaması için bu alternatif tedavi yöntemleri uygulanır.

 

Kanal Tedavisini Önlemek İçin Hangi Önlemler Alınabilir?

Diş bakımının düzenli yapılmaması, diş yapısında çeşitli sorunlara yol açabilecektir. Bu sorunların giderilmesi için kanal tedavisine ihtiyaç duyabilir. Kanal tedavisini önleyebilmek için ağız hijyenine ve diş bakımı düzenine dikkat etmek gerekiyor. Alkol, sigara, şekerli gıda tüketimlerinden uzak durulmalıdır.

 

Kanal Tedavisi Tekrar Yapılabilir Mi?

Dişin doğal yapısında önemli bir hasar oluşmadıktan sonra kanal tedavisi tekrarlanabilen bir işlem olarak uygulanabiliyor. Kanal tedavisi sonrasında tekrardan ağrılar oluşursa, kanal dolguları boşaltılır, kanallar genişletilir ve tekrardan doldular yapılarak tedavi yenilenebilir.

Numaranızı Bırakın

Biz Buradayız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ücretsiz Danışmanlık